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REPLY COMMENTS OF VERIZON WIRELESS

Verizon Wireless hereby submits its reply comment in response to the Notice of
Proposed Rulemaking, FCC 03-95, released April 28, 2003, (“NPRM”). As discussed
below, the Commission should not amend the airborne cellular rule in any way. The
Commission likewise should not amend the air-ground rules to permit terrestrial use of
the air-ground frequencies. The initial comments do not support changing these rules,
and in fact present ample reason why they should remain as is. The comments show that
the Commission’s original policy to separate the spectrum allocated for air-to-ground
services from spectrum allocated for terrestrial services remains proper, and that allowing
“flexible” use of either band to provide the other service would create significant risks of
interference. Moreover, there is little support for making these changes. Given the

record, the Commission should leave these rules intact.

L THE COMMISSION SHOULD NOT MODIFY THE AIRBORNE
CELLULAR PHONE RULE.

In the NPRM, the Commission asked whether it should repeal or modify its

prohibition against the use of cellular equipment while airborne, Section 22.925. Only



two parties, AirCell and SITA, support modifying the airborne cellular rule, but only for
technologies that are proven not to cause harmful interference to terrestrial cellular
operattions.l As discussed in Verizon Wireless’ and Cingular Wireless’ comments,
however, there is no technology existing today that has been proven not to cause harmful
interference to terrestrial cellular operations.2 Neither AirCell nor SITA submitted any
technical data demonstrating that this is the case. Other commenting parties strongly
oppose modifying the rule to allow airborne cellular use.’ Accordingly, there is
no record basis for the Commission to modify or eliminate the airborne cellular rule.
Moreover, Verizon Wireless and other cellular licenses hold exclusive licenses to
operate on the cellular RF spectrum. The Commission could not modify this rule to
authorize other parties to operate in the cellular frequencies without violating its own
exclusive licensing approach for the cellular spectrum. Nor could it allow air-to-ground
use of the PCS band.* The one waiver that the Commission has granted for air-to-ground
use of the cellular frequencies was deliberately limited to existing cellular licensees, to

permit them to offer AirCell’s airborne service from the geographic areas that had been

! AirCell Comments at 11-12; SITA Comments at 6-7. AirCell comments that the
rule should be modified now, while SITA states that the rule should be modified once
trials demonstrate that on-board use of mobile phones pose no threat of harmful
interference. Id. Neither commenter, however, provides any concrete standard for how
such determinations could be made.

2 Verizon Wireless Comments at 2-9; Cingular Wireless Comments at 10-17.

Cingular Wireless Comments at 10-17; Qualcomm Comments at 9-10.

4 Verizon Wireless and Qualcomm asked in their initial comments that a parallel
prohibition on the use of PCS spectrum to provide airborne service be adopted. No party

opposed these requests.



licensed to them.” A generic rule change that would open up cellular frequencies to
airborne use, even on a non-interfering basis, would undermine existing licensees’ rights
that the law grants to them.® For this reason as well, Section 22.925 should not be

modified to permit airborne use of the cellular spectrum.

II. THE COMMISSION SHOULD NOT ALLOW TERRESTRIAL USE OF
AIR-GROUND FREQUENCIES.

In the NPRM, the Commission sought comment on whether it should grant
licensees the flexibility to provide terrestrial wireless services in the air-ground spectrum.
The Commission asks whether allowing this expanded flexibility would raise any co-
channel, adjacent channel, or other interference issues.”

There is no record support for this flexibility proposal, again confirming the
wisdom of the Commission’s existing rules that segregate air-to-ground from terrestrial

spectrum uses. Initial comments do not support allowing licensees to provide terrestrial

wireless services on the air-ground spectrum. Commenters addressing the issue either

> The validity of that waiver is on appeal. See AT&T Wireless Services, et al v.

FCC, Case No. 03-1043, United States Court of Appeals for the District of Columbia
Circuit.

6 See, .€.g., 47 U.S.C. Sections 301 and 303.

7 NPRM at 11, para. 20-21.



directly opposed allowing terrestrial use of the spectrum® or expressed concerns with the
interference potential associated with expanding permissible uses of the air-ground band.’
Verizon Wireless agrees that allowing terrestrial operations to occur in the air-
ground spectrum would present significant interference issues. First, the air-ground
technical rules are such that air-ground base stations transmit in spectrum adjacent to the
spectrum on which cellular B band base stations receive. As a result, there are potential
interference problems whenever an air-ground base station is located near a cellular B
band base station. Because there are relatively few air-ground base stations needed for
air-ground service, B band cellular providers can avoid interference issues by careful cell
placement and special filters.'® However, should terrestrial service be allowed on the air-
ground spectrum, licensees of that spectrum will need to put in more base stations
thereby increasing the potential for interference with cellular B band carrier operations.
Second, as Motorola points out in its comments, the air-ground spectrum lies
between the cellular radio service spectrum and public safety and other private wireless
services spectrum. Motorola argues that, given the technical restrictions placed on the

air-ground spectrum use, the air-ground spectrum serves as a guard band between cellular

8 AirCell Comments at 5 (citing the growing and critical demand for air-ground

services); Cingular Comments at 6-7 (citing concerns that terrestrial use will degrade
concurrent air-ground use of the same frequencies).

? American Mobile Telecommunications Association Comments at 4 (expressing
concerns about interference to public safety services); Motorola Comments at 2-3
(stating concerns that increased use of the air-ground bands could increase the potential
for interference to adjacent bands).

10 See Cingular Comments at 10. The potential for interference is also reduced
because air-ground service providers do not typically use high towers.



and the other services.!! However, if the air-ground technical rules were amended to
permit terrestrial use, interference issues could arise between these terrestrial operations
and the adjacent users.

In order to avoid these interference concerns, the Commission should not amend

the air-ground technical rules to permit terrestrial use of the air-ground spectrum.

i Motorola Comments at 2-3.



III. CONCLUSION

For the reasons stated above, the Commission should not amend the airborne cellular
rule in any way. The Commission likewise should not amend the air-ground rules to

permit terrestrial use of the air-ground frequencies.
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